fbpx
Hvad leder du efter?

TRADITIONER OG GODT VÆRTSSKAB SIDEN 1877

SE FILMEN

De fire trin, der fører ned til Schønnemann, fører ned i en verden af traditioner og godt værtsskab. Her råder en autentisk atmosfære med mindelser om en verden, før den gik af lave. Vi er en rendyrket frokostrestaurant og et af de ældste eksisterende spisesteder i København, hvor der siden 1877 er serveret sild, øl og brændevin.

I gamle dage drog bønderne fra Amager, Brønshøj og Husum samt kulsvierne fra Gribskov til købstaden for at sælge deres varer. Derefter opstaldede de deres heste på torvet og gik ned i kælderen hos Schønnemann for at få sig noget velbrygget øl, nogle snapse og lidt godt at spise. I dag ses knap så mange kulsviere blandt klientellet, men ellers er alt næsten ved det gamle. Et blandet publikum af unge og ældre, damer og herrer, erhvervsfolk og livsnydere samles forventningsfuldt omkring frokosten. Stemningen er uformel, og der bliver skålet livligt henover bordene, hvor stedets specialiteter serveres i en lind strøm.

Kortet består i dag af klassisk dansk smørrebrød, lune retter og spændende specialiteter – alt sammen lavet af de bedste råvarer og naturligvis altid frisksmurt. Vores serveringer og den skønne stemning har placeret os blandt landets bedste frokostrestauranter, og vi udvikler løbende nye stykker, så kimen til morgendagens klassikere er lagt.

Når skodderne for døren åbnes, og du træder de 4 trin ned, mødes du af en uforlignelig følelse af oprindelighed; her får du en oplevelse af, at alt er, som det altid har været. Her er liv og glade dage og ikke mindst ly for storbyens stress og omskiftelige trends. Hos Schønnemann kan du altid lade dig forkæle med uforligneligt smørrebrød, brændevin og øllet, der har løbet gennem hanerne i snart 150 år.

150 års ejerskab

Med en restaurant, der snart har eksisteret i 150 år, kan man ikke undgå at interesse sig for de generationer, der tidligere har budt gæster velkommen i kælderbeværtningen. Hvordan de gennem tiderne – både gode og dårlige – har formået at holde humøret oppe og tilbyde gæsterne lækkert smørrebrød, god stemning og et godt glas øl.

1. generation

Det hele begyndte, da Marie Henriksen begyndte at sælge ”lommemadder” til de bønder, der hver dag drog til byen for falbyde deres varer på Kultorvet. Senere blev kælderen indrettet med langborde og slagbænke og dørene slået op til en egentlig morgen- og spiserestaurant. De første spæde skridt til Restaurant Schønnemann var taget.

2. generation

Omkring århundredskiftet var det stadig bønderne, der frekventerede gæstgiveriet. Det gjaldt både de sælgende og de, der drog til byen for gøre egne indkøb. De kom ind fra hele Sjælland, og mens mutter handlede, fik fatter lidt godt at spise og ikke mindst en tår over tørsten.

3. generation

Under 1. Verdenskrig var det svært – bl.a. pga. konkurrence fra folkekøkkenet. Konkurrencen fik gæstgiveriets ejer, Erna Schønnemann, sat en effektiv stopper for, da hun i 1921 giftede sig med folkekøkkenets bedste kok: Petrus Schönnemann. Det var i den forbindelse, at restauranten ændrede navn fra Cafe Hauser Plads til Schönnemann.

4. generation

Da ingen af Erna og Petrus’ børn ønskede at træde ind i familierestauranten, blev den I 1966 solgt efter 89 år i samme familie. I den forbindelse tog man hul på en istandsættelse, der den dag i dag kendetegner restaurantens indretning.

5. generation

Efter en årrække med skiftende ejere kom Søren og John Puggaard til i 2007. De gjorde en enorm indsat, der revitaliserede både smørrebrødet og den gamle restaurant. Det er disse dyder og stedets traditioner, som de nutidige ejere, Juliette og Thomas Gaarn Rasmussen, arbejder på at holde i hævd som lyslevende dansk kulturarv.

Hvis man kan lære sine børn at lave og sætte pris på god mad, har man givet dem en gave.

Veronica Grandi