Politiken 2010

Politiken  19. jul 2010

uddrag af artikel skrevet af journalist Anders Hjort


Mad-anmeldernes

Indiana Jones:  Alan Richman
 

»Noma er afgjort ikke en dårlig restaurant«
 Alan Richman ved, hvad han taler om, når han taler om mad.
Han er formentlig den madanmelder i verden, der har spist på flest restauranter gennem tiden. Han har modtaget et hav af priser for sine artikler om mad, som han har hamret ud i spalterne siden midten af 1970’erne

Forleden landede den kontroversielle 64-årige madkritiker i Kastrup og indlogerede sig på det fashionable Admiral Hotel ved Nyhavn. I et hedebølgeramt København fulgte han derefter i hælene på den danske stjernekok over dem alle, René Redzepi, og spiste sig – selvfølgelig – igennem en håndfuld danske restauranter.

Bl.a. smørrebrødsrestauranten Schønnemann, Den Gule Cottage og Søllerød Kro nåede Alan Richman at besøge i den danske hovedstad
 

Danmark burde have air-con

Alligevel opvejer de gode oplevelser klart de dårlige, når man har et arbejde som Alan Richmans. Han nævner selv Alain Ducasses 3-stjernede Michelin-restaurant i Monaco som den bedste restaurant, han nogensinde har spist på. Hvilket han så har gjort ti gange.

»Jeg klager ikke. Og jeg bliver aldrig træt af at skrive om mad. Hver gang jeg går ind på en restaurant, så begynder jeg at sætte mine forhåbninger op og bliver spændt. Ligegyldig hvor det er henne i verden.

Her i weekenden sad jeg for eksempel på frokostrestauranten Schønnemann på Hauser Plads sammen med René Redzepi.
Det første jeg fik serveret var sild. Og efter to bidder vidste jeg, at det ville være en god restaurant«, siger ’madanmeldernes Indiana Jones’, der som sagt er villig til at rejse hvor som helst hen for at nyde et godt måltid.

Eller ... næsten hvor som helst. 
»Jeg troede ikke, der ville være så varmt i Danmark, som det har været de sidste fem dage. Jeg har været mange farlige steder i mit liv, også i krig, men jeg har aldrig oplevet noget så farligt, som København på en varm sommerdag. Uden en air condition i miles omkreds«, siger Alan Richman. Og tilføjer: »Men heldigvis har I jeres smukke bygninger og smukke, blonde piger, som drikker øl ved kanalerne. Selv om pigerne desværre ikke kigger på mig«.