fbpx
Hvad leder du efter?

Snapsestørrelser på Schønnemann

22. oktober 2019

Kært barn har mange navne – det gælder også størrelsen på snapsene.

På Schønnemann kalder vi en snaps “fornuftig”, når vi skænker 6 cl. Vi kalder den “rimelig”, når vi skænker 4 cl og “pinlig”, når vi skænker 2 cl.

Det siges, da færgerne stadig sejlede mellem Sjælland og Fyn, at tjeneren gerne skænkede en “Lillebælt” eller en ”Storebælt”.

I 1933 fremstillede De Danske Spritfabrikker en 10 cl Taffel Akvavit-flaske. Den kom i folkemunde til at hedde “en kylling”. Måske der her er en reference til udtrykket “at være hønefuld”, men så slemt går det ikke, hvis man nøjes med “kyllingen”.

En hel flaske snaps kaldes “en tremaster”. Dette udtryk stammer sandsynligvis tilbage fra, at “tre pægle” udgjorde en hel flaske, da den gamle målenhed på en pægl udgør 24,15 cl. Kan man nøjes med en halv flaske på 35 cl, kaldes den “en halv abe”. Her henvises sandsynligvis til dengang, hvor rom blev smuglet i kokosnødder, der lignede abehoveder og indeholdt omtrent samme mængde.

Vi kan kun gætte på, hvor denne finurlige leg med ord og mål stammer fra, men vi holder fast i traditionen på Schønnemann.