fbpx
Hvad leder du efter?

P.S Krøyer maleri “ved frokosten”

26. marts 2020

En stemning som den dag i dag skildres via fotos og film på Schønnemann

Skagenmaleren P.S. Krøyers maleri ”ved frokosten” er det første indlæg af flere, jeg ønsker at dele, i forbindelse med skildringen af den tid hvor Schønnemann har eksisteret.

Krøyer skabte i 1884 sit billede omkring den gamle olielampe, samværet og fællesskabet ved et frokostbord med akvavit. En stemning som den dag i dag skildres via fotos og film på Schønnemann.

Peder Severin Krøyer blev født i Norge, men voksede op i København hos sin moster og hendes danske mand. Han kom på kunstakademiet som 14 årig, og efter sin studierejse til Frankrig, Spanien og Italien blev han optaget som elev på en af de førende, private malerskoler i Paris. Tilbage i København blev han tidens mest efterspurgte portrætmaler. Under et af hans årlige tilbagevendende ophold i Skagen malede han billedet ”ved frokosten”, der udtrykker hans begejstring for samværet og fællesskabet med de andre kunstnere der arbejdede og festede – det sidste ofte på Krøyers initiativ, han elskede selskabelighed og festivitas – i kunstnerkolonien, som den blev kaldt i folkemunde.

Juliette N Rasmussen
Restauratør