fbpx
Hvad leder du efter?

Kierlighed og Smørrebrød

22. januar 2021

De fleste af os kender til Storm P’s humoristiske tegninger, Mark Twains morsomme citater, og vi støder dagligt på nye sjove og satiriske citater på de sociale medier.

På Schønnemann har vi med inspiration fra vores forfædre broderet og indrammet en række budskaber – fx: ”Med sand på gulvet og sild på bordet”, som vidner om stedets lange historie og traditioner.

I forbindelse med skildringen af Schønnemanns historie, genlæste jeg et gammelt, kort og satirisk digt af Johan Herman Wessel (1742-1785), som jeg gerne vil dele med jer. Digtet er fra før, Schønnemann blev grundlagt, og det blev genoptrykt, da København ikke kunne få nok af forlystelser i årene omkring år 1900.

Johan Herman satte pris på det gode liv og lod sig ikke forlede af høje idealer. Han var blevet lokket med mad til et selskab for at sige et vers om kærligheden, men der blev kun serveret ”Smørrebrød”. Det lyder med nutidens ører måske ikke så ringe, men dengang Wessel slog sine folder i København i 1700-tallet, var smørrebrød ganske enkelt et stykke brød med pålæg og dermed langt fra det smørrebrød, vi kender i dag.

Kierlighed og Smørrebrød
At Smørrebrød er ikke Mad,
Og Kierlighed er ikke Had,
Det er for Tiden hvad jeg veed
Om Smørrebrød og Kierlighed.

Juliette N. Rasmussen
Restauratør