Velkommen og Velbekomme

Klassisk smørrebrød - når traditionen bevares med luksus



Fire trin ned

- og ind i en verden af traditioner og godt værtsskab

 

Velkommen hos SCHØNNEMANN. En rendyrket frokostrestaurant og et af de ældste eksisterende spisesteder i København, hvor der siden 1877 er serveret sild, øl og brændevin, og hvor nostalgien og en autentisk atmosfære strømmer en i møde.

I gamle dage kom bønderne fra Amager, Brønshøj og Husum samt kulsvierne fra Gribskov hertil. Efter at have været på markedet opstaldede de deres heste på torvet og gik ned i kælderen hos SCHØNNEMANN for at få sig noget velbrygget øl, nogle snapse og lidt godt at spise.

I dag ses knap så mange kulsviere blandt klientellet, men ellers er alt næsten ved det gamle. Et blandet publikum af unge og ældre, damer og herrer, erhvervsfolk og livsnydere samles forventningsfuldt omkring frokosten. Stemningen er uformel, og der bliver skålet livligt i både skarpt og blødt henover bordene, hvor stedets specialiteter serveres i en lind strøm.

Kortet består af klassisk dansk smørrebrød, lune retter og spændende specialiteter - alt sammen lavet af de bedste råvarer og naturligvis altid frisksmurt. SCHØNNEMANNs gammeldags modnet sild, de nypanerede rødspættefileter, den røgede ål med frisklavet røræg, mørbradbøfferne med bløde løg og den rørte tatar med et nip løvstikke udgør blot en beskeden del af køkkenets formåen.

SCHØNNEMANN har mange stamgæster, som hver især har deres egen tilknytning til den klassiske frokostrestaurant. Nogle af gæsterne har fået et stykke opkaldt efter sig, netop fordi de har evnet at tviste deres favoritmad, så den passede til deres smag. Ole Troelsø, den kendte gastronomiredaktør, fik ristet den rørte tatar , og så var et nyt stykke smørrebrød skabt. Jørgen Leth, hvis stemme vi alle holder så meget af, kæmpede for at bibeholde glarmestersilden på kortet. Han vandt, og Jørgens Syltede Sild er nu blevet mange af vores gæsters foretrukne valg. 

I øjeblikket præsenteres der mere end 140 specielt udvalgte danske, norske og svenske snapse og akvavitter. Disse serveres enten tempererede eller let afkølede i størrelserne "pinlig", "rimelig" og "fornuftig". Sidstnævnte er stadigvæk op til randen af glasset... og lidt til. 

Tilbage i 1877 lå den nuværende Restaurant SCHØNNEMANN på Hauser Plads nr. 11 og bar navnet Café Hauser Plads. Gæstgiveriet var bestyret af Maria Henriksen, senere gift Frederiksen. I 1901 blev caféen flyttet til nr. 16, hvor den ligger den dag i dag, og blev gennem 3 generationer drevet af samme famille. Johanne og sønnen Peter Frederiksen overtog gæstgiveriet efter Maria. Efter Peters død i 1911 drev Johanne og datteren Erna stedet videre. Peter Schønnemann blev efter 1. Verdenskrig gift med Erna og ændre stedets navn til SCHØNNEMANN. Erna og Peter styrede restauranten frem til 1963, hvorefter beværtningen havde skiftende ejere.

Søren og John Puggard overtog stedet i 2007 og gjorde den historiske og traditionsrige frokostrestaurant til en sand anmelder-darling. SCHØNNEMANN fik opdateret de gode, gamle dyder og er i dag i en klasse for sig på den københavnske smørrebrødsscene.

Den placering fastholder de nuværende ejere, det erfarne restauratørpar Juliette og Thomas Gaarn Rasmussen. Med få justeringer og forbedringer og et konstant ønske om at bevare historie, tradition og kvalitet sørger de for, at SCHØNNEMANNs gæster altid er i trygge hænder, fra det øjeblik de træder de fire trin ned i restauranten.