Politiken / iByen 2008

        

Politiken / i BYEN  - 28. AUGUST 2008
 


Guide: Byens bedste smørrebrød

 

iBYEN har allieret sig med faglærer Ghita Jensen fra Hotel- og Restaurantskolen i jagten på det bedste stykke højt belagt.

 

Af  Martin Finnedal

 

Stjerneskud og dyrlægens natmad har fået en hård medfart i Føtex-cafeterier og hos velmenende farmødre over hele landet.


Men korrekt produktionen af smørrebrød er ikke noget, de rigtige frokostrestauranter overlader til amatører.


Fagfolk bruger tre år på Hotel- og Restaurantskolens smørrebrødslinje på at lave alle ingredienser lige fra surdej til syltede agurker helt fra bunden.


Ved at besøge de rigtige steder kan selv den hårdeste smørrebrødshader ende med et smil på læben.

Tradition - og fornyelse
iBYEN har bedt de kommende og nuværende fagfolks lærer fra smørrebrødsuddannelsen, Ghita Jensen, om at vise vej til steder, der holder de gode traditioner i hu.


Smørrebrødsjomfruernes mentor har valgt både steder, der gør en dyd ud af at holde sig til traditionerne, og steder hvor udgangspunktet er mere moderne.

 


Fælles for dem alle er, at alt er hjemmelavet fra grunden.

RESTAURANT SCHØNNEMANN på HAUSER PLADS


Man behøver ikke være den ramsaltede netop-hjemvendt-fra-de-syv-have type for at træde ind ad døren hos Schønnemann.

Heller ikke selv om lokalerne, der har rummet spisestedet siden 1877, nærmest inviterer til besøg af letmatroser med sørøverhistorier i ærmet.

I hvert fald er der både sand på gulvet og masser af brændevin på flaskerne bag de blyindfattede ruder.

Med sidste års ankomst af parret John og Søren Puggaard (tidligere Restaurant Brasseriet på Gilleleje Havn) er atmosfæren hen mod det skumle erstattet af det hyggelige og stilfuldt afslappede.

Og maden har begejstret adskillige madanmeldere, hvoraf én endda har tilføjet stedet komplimenten »Københavns Ypperste Smørrebrød«.

Flere julefrokostfredage i december er da også allerede booket.

Ghita Jensens vurdering: »God stemning. Sandet på gulvet gør sit til at hæve oplevelsen. Både smørrebrødet og de lune retter er hjemmelavet og veltilberedt, og betjeningen er fantastisk. Med 25 forskellige slags brændevin er SCHØNNEMANNs desuden snapseelskernes paradis. Det trækker også mange til. Også de unge«.