Københavnveravisen 2007

MARTS 2007:

 

KØBENHAVNER AVISEN

 


Schønnemann er atter skøn, mand

 

Af Jacob Ludvigsen

 

At den 130-årige kælderrestaurant på Hauser Plads bag Kultorvet har levet en underlig tilværelse i de senere år er indiskutabelt. Stamgæsterne forsvandt, fordi skiftende nye ejere ville "modernisere". Det viste sig at være en misforståelse at bryde traditionerne. Nok om fortiden, nu byder vi velkommen til Søren og John Puggaard, der ved hvad det drejer sig om: Dansk frokost. Det hedder deres hjemmeside også.
 
Engang strøede alle sand på gulvet, på Schønnemann blev de ved, indtil skikken blev afskaffet af en "reformator". Det nye værtspar, der har mangeårig erfaring fra branchen, har sørget for det fineste sand fra Gilleleje, og det bidrager til den gemytlige atmosfære.

 

Øl og ål

 

At der hører skummende øl til smørrebrød er indlysende. Fadøllet er Carlsberg Pilsner, Tuborg Classic og Schønnemann, en specialbrygget ale fra Carlsberg. Desuden fås New York Lager fra Nørrebros Bryghus som fadøl. Ølkortet omfatter desuden Bishops Finger (England), Brooklyn East India Pale Ale, og Brooklyn Weisse (USA), FinAle fra Gourmetbryggeriet og den belgiske Leffe Brune. Man kan desuden vælge mellem 11 slags snaps.

 

Smørrebrødssedlen er velassorteret med come back til To Tarteletter med Høns i Asparges og pandestegt kalvelever. Afsnittet specialiteter tæller 13 stykker pjank og poesi: Sol over Gudhjem, Sol over Hauser Plads (varmrøget laks), Havnefoged (røget laks på rugbrød med rygeost, kartofler, rødløg og purløg)?er man mæt? Sørens Special er ristet røget ål, Johns Tartar er med ?kaviar? og laksestrimler. Jomfruens Natmad, Tjenertartar (hakket kogt skinke) og Restauratør Tartar - for ikke at tale om En Rosenborg (kogt skinke med flødestuvet spinat og pocheret æg på smørristet franskbrød).
 
Den originale dåse Brottsjö-sild fra Lykkeberg med løg, kapers og dild er genindført i al sin indlysende enkelhed, og ellers står dem på gammeldags modnede og Christiansøpigens Sild. I alt består kortet af 62 punkter inklusive otte oste og tre slags sødt. Prisniveauet er moderat. De luxe udgaven af Stjerneskud med rød og hvid mayonnaise er det eneste, der koster over 100 kr. Det understreges, at rødspætten er friskfanget, og i det hele taget er alt så vidt muligt hjemmelavet, det gælder såvel remoulade som rugbrød.

 

Forbedringerne ville utvivlsomt have glædet Conrad Hauser (1743-1824) der bidrog til genopbygningen efter det britiske terrorbombardement i 1807. At han ikke kunne vide, at der mange år senere ville blive etableret et værtshus for vognkuske fra Amager og Brønshøj er en anden sag, men et veltillavet stykke københavnsk smørrebrød var også værdsat for 200 år siden. Og øllet er med sikkerhed bedre end dengang.