Jyllands Posten / PULS 2010

Det gastronomiske år

Status: Her er historien om verdensmesteren, den sublime danske frokost, de store fiaskoer, rå mad,bistroer, vinbarer, tv-kokke, en stripper og en uduelig baronesse. Vore restaurantanmeldere har gjort året op.

 

af NIELS LILLELUND

Jyllands-Posten PLUS - 31. December 2010

 

ÅRETS DANSKE FROKOST

Da Noma-chefen Rene Redzepi skulle interviewes til Financial Times, trak han den måbende journalist med på Schønnemann, og vi forstår ham godt – altså Rene. Vi valgte det samme, da vi skulle udarbejde denne liste, for de tre trin ned til Schønnemann er skridt ned i et himmerige, som, troede vi, var ved at forsvinde. Frokostrestauranten på Hauser Plads i København præsenterer et imponerende kort over danske klassikere kombineret med originale fortolkninger af samme og enkelte udenlandske indslag. 90 retter at vælge imellem, og den symboliserer på fornemste vis nogle af de trends, der går igen i årets oversigt: Dansk madkultur i særklasse, ypperlige råvarer og høj kvalitet. Den danske frokost er en skallesmækkende mimose, den ligger tungt og saligt, når den ligger rigtigt, men falde bare trist ud, når skrupelløse smørrebrødsjomfruer begynder at åbne Inco-spande og prøver at skjule deres onde gerninger med Tivoligardere og Dannebrog. På Schønnemann er tingene i orden, hele vejen igennem, fra ålen over fiskefileten til Søren (medejer og tjener, se billedet), der kommer med tallerkenen. Selv om Schønnemann ikke er en nyhed i år, så er det byens nye bedested for moderne frokostherrer – som der synes vedblivende at være ganske mange af i København og omegn.