De seneste nyheder

DN.no anmelder Restaurant Schønemmann

"En hyllest til det klassiske smørrebrød"

"Restaurant Schønnemann tar dansk smørrebrødtradisjon på dypeste alvor."

Læs hele artiklen her


Favorit stykket på schønnemann

På Schønnemann har vi mange stamgæster, som hver især har sin egen tilknytning til den klassiske frokost restaurant. Nogle af vores stamgæster har fået et stykke opkaldt efter sig, netop fordi de har evnet at tviste deres favoritstykke, så det passede efter deres smag.
Ole Troelsø, den kendte gastronomiredaktør, fik ristet den rørte tatar og så blev et nyt stykke skabt, netop ”ristet rørt tatar”.
John og Søren Puggaard som er tidligere ejere af Restaurant Schønnemann satte deres egne favoritter på kortet. ”Sørens Speciel” som er ristet røget ål glaseret med Wiobroe Imeperial Stout med røræg og purløg. Johns tatar hvor det amerikanske udtrykket ”surf’n’turf” kommer til sin ret som klassisk dansk tatar serveret med røget laks, dansk kaviar, æggeblomme og lime.
Renes Redzepi, Restaurant Noma, fortolkede Schønnemanns sommersalat og den blev til ”Renes Favorit” med røget hellefisk, varm agurk a la creme, radiser og purløg.
Erwin Lauterbach, Restaurant Lumskebugten, der altid har evnet at fremhæve grønsagernes smag i en hver ret tilførte kartoffelmaden med rejer en ærtemayonnaise.
Poul Eriksen, Restaurant Esplanaden 48 fik indført smørristet franskbrød under og pocheret æg på toppen af sildesalaten – og så blev den til Pouls sildesalat.
Jørgen Leth, hvis stemme vi alle holder så meget af, har kæmpet for at bibeholdt glarmestersilden på kortet. Han vandt og Jørgens Syltede Sild er nu blevet mange af vores gæsters foretrukne valg.
Det nyeste stykke er kombineret af Lisbeth og Bo Jacobsen fra Restaurationen i Møntergade. Her går kokken og smørrebrødsjomfruen hånd i hånd med danske traditioner og masser af smagsindtryk – løg og allehånde syltede sild med salat af knoldselleri og surt som sættes i kontrast af løvstikke.
Så kom forbi Schønnemann på Hauser Plads, så finder vi din favorit og servere naturligvis en snaps til. Velbekomme!

Læs artiklen her: Artikel

eller se video her: Video


Kulturnatten på Schønnemann

De Københavnske smørrebrødsrestauranter og de gamle kælderbeværtninger er en del af den danske kulturarv. Med næringsloven tilbage i 1857 blev det muligt at handle med fødevarer og senere med køleskabets tilblivelse i 1875, blev det muligt at drive restauranter.
 

Tiden har ikke altid været med kælderbeværtningerne. Mellem 1960 -2005 måtte mange af virksomhederne lukke pga. den gastronomisk trend pegede mod det franske køkken. Kvaliteten af de eksisterende virksomheder fulgte ikke med tiden og mange lokaler blev lukket under de gennemgribende renoveringer af de gamle ejendomme.
 

SCHØNNEMANN er fra 1877 og en af Københavns stadig eksisterende klassiske frokostrestauranter beliggende i de gamle kælderlokaler på Hauser Plads. For at fejre restaurantens 140 års jubilæum vil vi på kulturnatten holde ekstraordinært åbent om aftenen med servering mellem kl. 18.30 – 20.30 og kl. 21.00-23.00.
 

Kom og oplev udviklingen, fra vikingernes brug af malt og smør, efterfulgt af arbejderklassens behov for brød og smør i madpakkerne under industrialiseringen, til hvordan vi i dag serverer traditionel dansk smørrebrød af høj kvalitet med de bedste danske råvarer. Stykkerne bliver serveret af tjenere med et blink i øjet, blok og pen i hånden og høj faglighed, i de gamle lokaler som vi husker dem fra en svunden tid.
 

Vi glæder os til at byde velkommen fire trin ned - og ind i en verden af traditioner og godt værtskab.

Husk at reservere bord online på http://www.restaurantschonnemann.dk, hvor det store menukort, priser og snapse også kan ses.


Schønnemann var nok madbloggeren Camille Majas Favorit

Læs om Camille's oplevelses hos os ved og klikke her (lidt længere nede på siden)


Rødgrød serveret i smukke kongelige tallerkener

Rødgrød med fløde. Kan det næsten blive mere dansk og sommerligt? Det synes vi ikke på Schønnemann, hvor denne søde sommerklassiker helt naturligt har fundet vej til kortet. Kogt på solmodne bær, overhældt med iskold fløde og drysset med mandelsplitter - nøjagtig, som vor mor lavede den. Og for at understrege det klassisk danske serverer vi rødgrøden i smukke, dybe tallerkener fra Royal Copenhagen.

Frijsenborg-stellet er opkaldt efter den kendte herregård ved Hammel. Inspireret af de gamle modeller og forme fra virksomhedens første år udviklede Den Kgl. Porcelænsfabrik hen mod slutningen af 1800-tallet det svejfede (svungne) rokoko-stel med de mangefarvede blomsterdekorationer.

Stellet skaber en særlig stemning, når rødgrøden sættes på bordet, og for at fuldende fornemmelsen af sol og sommer foreslår vi, at man drikker en Schumacher kirsebærbrændevin til. Den intense, sødlige frugt, mandelsmagen og det beherskede brændesvinsbid matcher desserten eminent.

Så kom forbi Schønnemann på Hauser Plads og afslut frokosten med en ægte dansk dessertklassiker. Velbekomme!


Forårslam og glad gris

Er du i forårshumør? Hvis ikke, kan du ikke undgå at blive det med et besøg på Schønnemann, for vi har virkelig lagt os i selen for at skrue et forårsfrisk frokostkort sammen, som byder på helt nye og spændende retter - samt naturligvis alle de kendte klassikere.

Nyt på kortet er de lækre serveringer med forårslam fra Rævhede Naturprodukter. Kødet er resultatet af bæredygtigt og kvalitetsbevidst dyreopdræt i Nordjylland og ryges i gammeldags stenovn. Prøv f.eks. røget lammelår med flødestuvet spinat og pocheret æg på ristet franskbrød.

Frilandsskinken fra Emilsminde Landhandel i Randers kommer fra glade grisebasser, der er vokset op i fri natur. Skinken er modnet i otte måneder og serveres med urteomelet på ristet franskbrød. Vi kalder den Landmandens Favorit.

Så kig ned i kælderen på Hauser Plads, hvor forårssolens stråler også finder vej gennem de små vinduer. Du kan ikke undgå at blive i godt humør.


Anmendelse i Politikken

SCHØNNEMANN VIDEREFØRER EN STOLT DANSK TRADITION skriver Politikken blandt andet i dagens anmeldelse - det er vi stolte af.

 

God Jul!


Julesnaps i glasset - og i silden

Julestemningen er så småt ved at indfinde sig på SCHØNNEMANN, hvor samtlige årgange af Aalborg Jule Akvavit er hevet op af skatkammeret og nu står klar til servering i restauranten.

 

Også i køkkenregionerne gør vi klar til det store jule-rykind. Køkkenchef Thomas Gaarn Rasmussen har i anledning af højtiden kreeret en særlig julesild, der fuldkommen matcher de krydrede smagsnuancer i juleakvavitten.

 

De islandske sildefileter er marineret i eddike, vand, rørsukker, sort peber, korianderfrø og, ikke mindst, Aalborg Jule Akvavit og serveres med en pisket cremefraiche tilsmagt med dild, knust peber og skalotteløg. Et klassisk stykke smørrebrød, der sætter den rette stemning ved bordet. Især hvis det skylles ned med et duggende glas julesnaps.

 

Den populære akvavit blev første gang fremstillet i 1981 i anledning af de Danske Spritfabrikkers 100 års jubilæum. Året efter lanceredes den som en decideret julesnaps i en særlig flaske inspireret af de gamle flasketyper. Flasken skifter udseende hvert tredje år. 2016-udgaven er således den samme som sidste år – og så alligevel ikke helt. For æsken, den kommer i, er nemlig dekoreret med en tekst af rapperen Jonny Hefty.

 

Han er i øvrigt fra Ålborg, og er man det ikke allerede, kommer man hurtigt i julehumør, når man læser Jonnys rappe sætninger, der oser af iskold vinter og varme traditioner.

 

Skål og god jul!


Efterår på menuen

Selv om sommeren har svært ved at slippe sit tag i Danmark, kommer vi ikke udenom, at kalenderen siger efterår, og snart bliver vejret mere bidsk, blæsende og regnfuldt. Det tager vi højde for på Schønnemann, hvor sæsonens specialiteter og et par nyheder har fundet vej til spisekortet.
Glæd dig f.eks. til efterårsklassikere som svampe à la creme og dyrekølle i udgaver med spinat, røræg eller blommer.
Du kan også gå om bord i vores nye rørte tatar af ål med pocheret æg. Eller hvad med en velstegt svinekotelet med æbler, timian og bløde løg? Og endelig har vi indført den altid populære frokostspecialitet ribbensteg med sprød svær, rødkål og agurkesalat.

Velkommen på Schønnemann – og velbekomme!


Schønnemann holder facaden

Der har længe manglet noget uden på bygningen, der huser Schønnemann, men nu kan ingen længere være i tvivl: Her holder en af byens ældste frokostrestauranter til. Det fremgår nemlig tydeligt af den nye facade, hvor store mørkegrønne bogstaver bekendtgør: RESTAURANT SCHØNNEMANN * ANNO 1877.
Efter en renovering af facaden i vinter var det på tide tydeligt at få markeret restaurantens tilstedeværelse i bybilledet, og den opgave påtog professionel skiltemaler John Hooge fra firmaet Skrifttegn sig med glæde. Han og hans medarbejder gik i krig med skabelon, pensler og maling, og i løbet af et par dage var det tomme hvide felt over vinduerne ind til kælderrestauranten fyldt ud og facaden fremstod flot og indbydende.
Skiltemalerfaget er et stolt håndværk med traditioner, der går helt tilbage til oldtiden. Særligt i løbet af de sidste 100 år har faget gennemgået en voldsom teknologisk udvikling, men det er stadig de gamle dyder som kreativitet og omhyggelighed, der tæller i udførelsen af håndværket.
Det er John Hooges arbejde et klart bevis på. Sirligt, tålmodigt og med sans for detaljen malede han bogstav for bogstav facaden op med den typografi, som er kendetegnende for alle Schønnemanns skilte og menukort.
Så nu ser restauranten frem til, at rigtig mange forbipasserende får øje på facaden og får lyst til at tage de fire trin ned i kælderen, hvor den gode, klassiske danske frokost venter.


Radio24syv - Spørge Jørgen

Radio24syv ”Spørge Jørgen" Jørgen Leth taler om smørrebrød, Schønnemann og "Jørgens syltede sild" i hans program "spørge Jørgen" -  og 32 minutter inde i programmet.

Klik her for at høre programmet

Rigtig god fornøjelse.


Fadøl fra den musselmalede

Nu skummer Carlsberg-øllet lystigt fra den nyinstallerede fadølssøjle på restaurant Schønnemann. Søjlen, der i sin tid er produceret af metalstøberiet Magnus Jensens A/S, er smedet i kobber og dekoreret med musselmalet porcelæn fra Royal Copenhagen.

Der blev udelukkende fremstillet 100 eksemplarer af fadølssøjlen, som alle blev solgt til Fjernøsten. Et enkelt eksemplar nåede dog aldrig uden for landets grænser og eksisterer kun i denne særlige udgave - verdens eneste - med Carlsbergs logo på.

Dette klenodie har nu helt naturligt fundet vej til Schønnemann og symboliserer de stolte traditioner, restauranten står for: Velbrygget dansk øl og velsmurt dansk smørrebrød.

Ved fadølssøjlen ses restauratør Thomas Gaarn Rasmussen (t.v.) og restaurantchef Fleming Bryde Tönshoff.


Nye ejere - og samme stolte traditioner

Restauratørparret Juliette og Thomas Gaarn Rasmussen, som overtog restaurant Schønnemann på Hauser Plads i november, har nu sat holdet, der skal føre Københavns bedste frokostrestaurant videre på allerhøjeste niveau.

Respekten for historie og tradition og ambitionen om at servere smørrebrød af bedste kvalitet har været drivkraften, siden de forrige ejere, Søren og John Puggaard, overtog Schønnemann i 2007, og restauranten har i den periode fået opdateret de gode, gamle dyder, så stedet i dag er i en klasse for sig på den københavnske smørrebrødsscene.
 

Den placering fastholder de nye ejere, og med et toptunet team i køkkenet, knivskarpe retter og en veloplagt tjenerstab sørger de for, at Schønnemanns gæster altid er i trygge hænder, fra det øjeblik de træder de fire trin ned i restauranten.

På kortet finder man stadig det klassiske danske smørrebrød, de lune retter og specialiteterne, som kun serveres på Schønnemann - alt sammen lavet af de bedste råvarer og naturligvis altid frisksmurt. Schønnemanns langtidslagrede sild, de nypanerede rødspættefileter, ålen med den frisklavede røræg, den klassiske løvemad og mørbradbøfferne med bløde løg udgør blot en beskeden del af køkkenets formåen.
 

Mere end 140 specielt udvalgte danske og udenlandske snapse, akvavitter og genevers udgør snapsekortet. Disse serveres enten tempererede eller let afkølede, og der skænkes stadigvæk fornuftigt op til randen af glasset.

Schønnemann er som den eneste frokostrestaurant af Den danske Spiseguide hele to gange blevet udnævnt til ”Årets Frokostrestaurant” og har modtaget et utal af andre flotte udmærkelser og anmeldelser i både danske og udenlandske aviser og magasiner.
 

Senest har dagbladet Børsens madanmelder, Ole Troelsø, skrevet om Schønnemanns smørrebrød: ”Jeg var spændt på at se, hvordan et par af de klassiske stykker præsenterede sig i dag … Stykkerne smagte lige så godt, som de ser ud”.
 

(fra venstre) Thomas Gaarn  Rasmussen, Juliette Noyons Rasmussen, fhv. ejer Søren og (i baggrunden) John Puggaard, der som sparringspartner med de nye restauratører sikrer, at kvalitet og tradition føres videre i restauranten.