Børsen 2010




Topmøde i snapsens højborg

 

BØRSEN

af Ole Troelsøe / 31-03-2010


GourmetRestaurant Schønnemann har udviklet sig til et sandt snapseparadis med et rekordstort udvalg. Vi satte restauratøreren og en snapsebogsforfatter stævne til en smagning af kategoriens bedste dråber.

Restaurant Schønnemann i København er kendt for smørrebrød i den absolutte topkvalitet. Mindre kendt er det, at snapseudvalget ligeledes er i særklasse godt med hele 45 at vælge imellem. Således var det oplagt at foretage research til nærværende artikel på restaurant Schønnemann.

 

Ordentlig snaps skal nydes ved stuetemperatur og i hvert fald ikke koldere end fra køleskabet


Resultatet af dette slidsomme, længe pågående arbejde kan nu præsenteres for læseren i form af en række nyttige anbefalinger, grundigt drøftet med to kapaciteter inden for snapseviden, nemlig Jens Tholstrup og Søren Puggaard.

 

 

Med 45 forskellige kvalitetssnapse på kortet er restaurant Schønnemann førende på området. Her præsenteres nogle af skattene, med den fornemste yderst til højre, Gilde non plus ultra.

Sidstnævnte er restauratør på Schønnemann og noget i retning af en snapsesommelier, i hvert fald er hans viden på feltet stort og interessen glødende.

 

Han virker dagligt som en slags ambassadør for snaps blandt gæsterne, som kan understå sig i at bede om snaps fra fryseren. Det tages ilde op, for ordentlig snaps skal nemlig nydes ved stuetemperatur og i hvert fald ikke koldere end fra køleskabet, mener Søren Puggaard.

Den anden kapacitet er Jens Tholstrup, snapsespecialist via flere års arbejde med salg af varen, en fortid hos De danske spritfabrikker samt nybagt forfatter af »Bogen om Snaps« på Gads forlag.

Vi havde på forhånd indkredset en række særligt gode snapse for at smage dem op imod hinanden, diskutere, hvad visse havde til fælles, og hvor de stærke og svage sider lå. I alt røg der omkring 30 flasker over bordet, hvoraf de mest interessante nu skal nævnes.

 

Vi havde på forhånd indkredset en række særligt gode snapse for at smage dem op imod hinanden, diskutere, hvad visse havde til fælles, og hvor de stærke og svage sider lå


Med så stort et udvalg er det en god idé at indsnævre feltet. Og når Søren Puggaard skal rådgive gæsterne på det område, plejer han at stille følgende spørgsmål:

»Har du lyst til en gylden eller en hvid? På den måde sporer man folk ind, for de fleste har en forestilling om, hvad de foretrækker mellem disse to yderpunkter. Den mørke er jo som regel fadlagret, ligesom whisky eller cognac, og derfor har den en fyldig smag, mens den klare plejer at være skarpere,« forklarer Søren Puggaard.

Til dem, som ikke umiddelbart kan bestemme sig, anbefaler han ofte den norske Løitens Akvavit som en all-round snaps. Lagringen på sherryfade giver nemlig den gyldne snaps en bredde og spændvidde, der evner at forene meget forskelligartede smagsretninger.

Den legendariske Linie

»Jeg tror, at Løiten Akvavit var inspirationskilden til De danske spritfabrikkers Nordguld,« siger Søren Puggaard, med henvisning til den forholdsvist nyudviklede, spændende luksusakvavit, der indeholder ravolie og er lagret på spanske sherryfade.

»Nej, det var i højere grad Linie Akvavit – jeg ved det, fordi jeg selv var med til at udvikle Nordguld i sin tid,« siger Jens Tholstrup og foreslår, at vi smager den nævnte Linie Akvavit.

 

Klar som vandet i de norske elve, frisk som sneen i fjeldet og ærlig som det norske sind


Det skal der ekstra glas til, for der findes nemlig to udgaver af denne, dels original Lysholms Linie, dels den senere tilkomne Løitens Linie. Sidstnævnte er mest berømt i Norge, mens Lysholms er mest udbredt i resten af verden. Begge typer sejles fra Norge over ækvator og tilbage, lagret på gamle sherryfade.

Første gang det skete, var i 1805 på skibet Trondheims Brig, ejet af Catharina Lysholm. Hendes navn er senere brugt til en feminin akvavit, som man på Schønnemann ofte tilbyder damerne, når mændene bestiller Linie. Fru Lysholm er nemlig en mild sag, som udover at holde beskedne 38 pct. alkohol ligeledes har et let sødligt væsen, med præg af vanille.